Porady

Popularne nasiona ziół

Zioła stały się dziś niezwykle popularne ze względu na fakt, że dodają potrawom unikalnego smaku. Można je dodawać do słodkich posiłków, ale także słonych dań obiadowych. Warto wspomnieć o tym, jakie zioła można uprawiać i od czego zacząć ich wysiew.

Jakie kupić nasiona ziół?

Uprawę ziół warto rozpocząć od zakupu odpowiednich nasion. Okazuje się, że wybór nasion ma tutaj ogromne znaczenie. Podczas zakupów warto zwracać uwagę na certyfikaty, jakie widnieją na opakowaniach nasion. Pod żadnym pozorem nie powinno się kupować nasion, które są w jakikolwiek sposób zaprawiane. Obecnie najpopularniejsze zioła, jakie można hodować zarówno w domu jak i w ogrodzie to przede wszystkim bazylia, rozmaryn, koperek czy melisa. W jaki sposób należy uprawiać nasiona, aby doczekać się pięknych ziół?

Uprawa ziół

Wiele odmian ziół można uprawiać na parapecie w kuchni. Jest to naprawdę wygodne rozwiązanie, gdyż w ten sposób można mieć dostęp do świeżych ziół o każdej porze roku. Oczywiście wiele z tych odmian można także wysadzić do gruntu. Nasiona w stylowych doniczkach stały się również świetną ozdobą kuchni. Okazuje się, że ich uprawa wcale nie jest taka trudna, jakby się mogło wydawać. Na początek najlepiej wysiać je do małych doniczek, z których powstaną rozsady. Po kilku tygodniach od wysiania, roślinki można przesadzić do większych donic lub przenieść do gruntu. Niezwykle istotne jest zapewnienie roślinom dostępu do światła. W ten sposób będą szybciej rosły. Ważne w uprawie ziół jest również ich regularne podlewanie, jednak nie lubią one przelania. Hodując zioła, można mieć pewność tego, co się je. Czasami zakupione w sklepach suszone ziółka zawierają ulepszacze i inne dodatki, dlatego też lepiej zrezygnować z ich zakupu.

Nasiona ziół (tutaj) i ich uprawa nie wymaga ogromnej ilości pracy. Warto tylko zadbać o odpowiednie nawadnianie ziół. Są one niezwykłą dekoracją kuchni. Dzięki nim można cieszyć się wspaniałym smakiem potraw, które dodatkowo osiągają piękny zapach świeżych ziół. Wystarczy tylko poświęcić chwilę na uprawę.